In een vorig artikel vertelde ik over de basis van het beginnen met homeschooling en nu is het tijd om de volgende stap te bespreken.
In dit artikel ga ik je begeleiden bij het proces van het opzetten van je homeschooling avontuur. Ik vertelde het al eerder: Ik heb nog geen enkele praktijkervaring omdat de kids te jong zijn. Maar door mijn irritatie over het niet kunnen vinden van volledige, gebundelde en complete info die heel simpel uitgelegd werd over de ins- en outs van homeschooling besloot ik, na zelf heel veel uitzoekwerk verricht te hebben, zelf alles voor jou te bundelen tot een handig naslagwerk. In de vorm van vele artikelen ;).
In dit artikel zal ik je stap voor stap door de belangrijke aspecten leiden en je voorzien van waardevolle resourcetips om je homeschooling ervaring tot een succes te maken. Dus laten we aan de slag gaan!
Een geschikt curriculum kiezen
Een van de eerste stappen bij het starten van homeschooling is het kiezen van een geschikt curriculum dat past bij de behoeften en leerstijlen van je kinderen. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals gestructureerde curricula, online programma's, zelf samengestelde lesplannen en meer. Het is belangrijk om te overwegen wat het beste werkt voor jouw gezin en om te kijken naar de specifieke vakgebieden die je wilt behandelen. Je kunt ook gebruikmaken van educatieve bronnen, zoals homeschooling communities, forums en beoordelingssites om meer inzicht te krijgen in de beschikbare opties.
In dit artikel ga ik specifiek en diep in op de verschillende opties en leerstijlen.
Het opstellen van een flexibel lesplan
Een flexibel lesplan is essentieel bij homeschooling. Het stelt je in staat om de leeractiviteiten aan te passen aan de behoeften en interesses van je kinderen, en om ruimte te bieden voor spontaniteit en creativiteit. Begin met het bepalen van de belangrijkste vakgebieden die je wilt behandelen en maak een overzicht van de leerdoelen en lesmaterialen die je wilt gebruiken. Je kunt een wekelijks of maandelijks schema opstellen, maar zorg ervoor dat je voldoende ruimte overlaat voor flexibiliteit en aanpassingen.
Zelf wil ik bijvoorbeeld naast wat meer standaard ‘vakken’ ook moestuinieren toevoegen. Diepgaande training over communicatie en relaties bouwen en behouden. Investeren en geld verdienen plus financieel vrij worden. Verschillende perspectieven van muziek en sport meegeven. Ik zit er nu bijvoorbeeld aan te denken om een kwartaal lang 1 muziekinstrument of 1 sport te bestuderen en beoefenen, zodat ze kunnen ervaren of en zo ja wat ze leuk vinden om verder uit te breiden.
Organisatie en time-management
Een georganiseerde planning maken voor jezelf als ouder/lera(a)r(es) is een mogelijke aanpak bij homeschooling, vooral werkbaar wanneer je meerdere kinderen lesgeeft. Creëer een gestructureerde leeromgeving met duidelijke routines en regels. Maak gebruik van planners, agenda's en digitale tools om je lesplanning, leerdoelen en evaluaties bij te houden. Het is ook belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en flexibel te zijn als het gaat om time-management. Soms zullen dingen anders verlopen dan gepland, en dat is oké. Wees geduldig met jezelf en je kinderen, en pas je aan wanneer dat nodig is.
Zelf verbaasde ik me over hoe weinig uren les kinderen krijgen en nodig hebben op een dag. In de eerste jaren kun je uitgaan van 3-4 lesuren per dag. Omdat het individuele les is met volledige persoonlijke aandacht zullen ze sneller, efficiënter en beter leren. Het viel mij echt enorm mee hoe ‘makkelijk’ dit qua tijd te doen is (ik dacht eerst dat ik zelf van 9-17 uur ‘leraartje’ moest spelen zegmaar ;) )
In dit artikel deel ik voorbeelddagen binnen verschillende stromingen in Homeschooling.
Nuttige resourcetips voor homeschooling
Bij homeschooling is het hebben van waardevolle bronnen van onschatbare waarde. Hier zijn enkele tips om je homeschooling avontuur te verrijken:
Bezoek lokale bibliotheken en boekenwinkels voor educatieve materialen en boeken die aansluiten bij je lesplannen.
Maak gebruik van online educatieve platforms en websites met interactieve lessen, video's en oefenmateriaal.
Verken de mogelijkheden van educatieve apps en digitale hulpmiddelen die aansluiten bij de leerbehoeften van je kinderen.
Sluit je aan bij homeschooling communities en lokale groepen om ideeën, ondersteuning en samenwerkingsmogelijkheden te vinden.
Maak gebruik van musea, natuurgebieden en culturele evenementen om hands-on leerervaringen te creëren.
Neem de kids mee op vrijwilligerswerk, asiels en andere plekken om ervaring op te doen.
Wat mij zelf erg tof lijkt om te doen is ook de kennis van vrienden en familie te gebruiken. Mijn broertje is bijvoorbeeld zeer goed in straten maken, tuinen aanleggen, en bijzonder handig met dat soort zaken. Maar ook in vissen, de wildernis in trekken en dagenlang in een tentje bivakkeren en wilde rivieren bevaren met een boot.
Beide opa’s van de jongens zijn enorm goed in bouwen van schuren, schuttingen, alles in/om huis zo’n beetje.
John is zeer sterk in communicatie, ondernemen en spreken voor zalen.
Zo hebben heel veel mensen in onze omgeving hun eigen kennis en hobby’s die veel waarde bevatten. Ook hen wil ik betrekken in het lesprogramma. Want ‘vissen’ lijkt wellicht niet op ‘leren’, maar ik denk dat er enorme waarde zit in leren varen, vissen, ‘alleen overleven’, enzovoort. Veel meer dan ooit uit boeken geleerd kan worden.
Conclusie
Het beginnen met homeschooling is een spannend avontuur vol mogelijkheden. Door een geschikt curriculum te kiezen, een flexibel lesplan op te stellen en georganiseerd te zijn, leg je een stevige basis voor een succesvolle homeschooling ervaring. Daarnaast zijn nuttige resourcetips en waardevolle bronnen essentieel om het leren te verrijken en je homeschooling avontuur nog succesvoller te maken. Dus, neem deze stappen en geniet van de reis terwijl je je kinderen begeleidt naar een wereld van kennis en ontdekking!