Samen Slapen & FamilieBed
Jeanet Wolf
Samen Slapen & FamilieBed
07/24/2023
5 min
0

Samenslapen: De voordelen hiervan op de ontwikkeling van je kind

07/24/2023
5 min
0

Vandaag gaan we de verdieping in met samenslapen - dat gezellige en intieme slaapritueel waarbij je je bed deelt met je kind. Het is niet alleen een praktische manier om niet midden in de nacht met halfdichte ogen over de koude gang te moeten sjouwen, maar het heeft ook een diepgaande impact op de emotionele band tussen jou en je kleintje en hoe je kind zich ontwikkelt.

Dus laten we samen op ontdekkingsreis gaan en de emotionele voordelen van samenslapen verkennen. We duiken in de wereld van oxytocine, dat bekend staat als het "knuffelhormoon", hoe samenslapen bijdraagt aan een veilige hechting tussen ouder en kind en wat de effecten zijn op je kind op latere leeftijd.

Het begin van ons grondbed. Een maand later was het geevalueerd naar 3 meter breed bed en volledig klaar.

Fase 1: Testen of we het wat vonden voordat we het tot een volledig 3 meter breed bed zouden verbouwen


Fase 2 nadat we concludeerden dat het helemaal geweldig is, de gehele slaapkamer tot bed gemaakt

Een Veilig Gevoel van Nabijheid

In onze Westerse cultuur is het heel gebruikelijk dat een baby na de geboorte in een wiegje slaapt en rond zes maanden naar zijn eigen kamer verhuist. Maar wist je dat dit niet overal ter wereld de norm is? In veel andere culturen is samen slapen met je kind juist heel gewoon en wordt het zelfs gezien als de meest logische manier van slapen. Laten we eens dieper ingaan op de geschiedenis en voordelen van samen slapen in verschillende culturen.

Terug in de tijd

Van oudsher was het heel normaal om samen te slapen. Het was een manier om je kostbare kroost dichtbij te houden (we planten nou eenmaal erg langzaam voort als soort, dus ben je maar beter zuinig op je kleintjes) en ze de eerste jaren van hun leven veilig door te laten brengen. Maar met de komst van de industrialisatie veranderde dit beeld. Samen slapen werd geassocieerd met armoede en onbeschaafdheid. Meerdere families sliepen samen in kleine ruimtes zonder ramen en ventilatie, wat ziektes kon verspreiden. Er werden zelfs wetten aangenomen om samen slapen te voorkomen.

In de loop van de tijd werd samen slapen steeds vaker gezien als iets wat ‘ongemanierde mensen’ deden en werd het geassocieerd met onderontwikkeld gedrag. Gelukkig zijn we nu meer open-minded en beseffen we dat samen slapen ook voordelen heeft.

Slaap in andere culturen

Antropologen hebben het slaapgedrag in verschillende culturen onderzocht en de conclusie is vaak hetzelfde: buiten onze Westerse bubbel is samen slapen de norm. Het heeft niets te maken met status, rijkdom of andere factoren, maar eerder met gemak, veiligheid en instinct.
In een studie waarin Maya-moeders werden geïnterviewd, waren zij bijvoorbeeld oprecht geschokt dat ouders in Westerse culturen hun jonge kinderen op een eigen kamer lieten slapen.

Veiligheid en samen slapen

Vaak wordt gezegd dat samen slapen gevaarlijk is voor baby's en jonge kinderen, maar dat blijkt niet waar te zijn. In China bijvoorbeeld is samen slapen met een baby of jong kind heel normaal en is wiegendood praktisch niet bestaand (ze hebben er daar niet eens een woord voor). In Japan is het zelfs ondenkbaar om niet samen te slapen met een baby, en zij hebben de laagste cijfers voor wiegendood wereldwijd.

Het zijn vooral de Westerse slaapgewoonten, zoals dikke dekens, zachte matrassen en kussens, die het samen slapen gevaarlijk kunnen maken. Maar als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, is samen slapen een veilige en hechte ervaring.

Voordelen van samen slapen

Samen slapen heeft tal van voordelen, ondersteund door onderzoek. Slaap-expert Mildred van Liefde van een Moeder deelt daar zeer uitgebreid over en deelt ook welke onderzoeken erover bekend zijn. Je vindt haar podcast hier.

  1. Reguleert de ademhaling: Het horen of voelen van jouw ademhaling zorgt ervoor dat je baby regelmatiger blijft ademhalen en stimuleert zijn ademhaling.
  2. Reguleert de lichaamstemperatuur: Door samen te slapen regelt jouw lichaam de warmte voor je baby, wat vooral belangrijk is als je baby bijvoorbeeld koorts heeft.
  3. Baby slaapt minder diep: Baby's die samen slapen, zakken minder snel weg in een te diepe slaap, wat het risico op wiegendood vermindert.
  4. Baby slaapt beter: Door jouw hartslag en ademhaling voelt je baby zich veilig en ontspant hij, waardoor hij langer in slaap blijft.
  5. Goed voor de borstvoeding: Samen slapen maakt het gemakkelijker om je baby aan te leggen voor voedingen en bevordert een betere melkproductie.
  6. Jij slaapt beter: Je hoeft niet uit bed te komen voor voedingen of huilende baby's, waardoor je zelf beter slaapt.
  7. Synchroniseert slaapcyclussen: Samen slapen zorgt ervoor dat jullie slaapcyclussen gelijklopen, waardoor nachtelijk ouderschap minder belastend wordt.

Voordelen op lange termijn

Hier wordt het helemaal interessant vind ik:

Kleuters die samen slapen zijn vaak gelukkiger, hebben minder driftbuien en zijn minder angstig. Kinderen die samen slapen kunnen beter omgaan met stress en zijn zelfstandiger en onafhankelijker dan hun leeftijdsgenoten. Volwassenen die tussen de geboorte en het vijfde levensjaar samen sliepen met hun ouders, zijn vaak zelfverzekerder en minder angstig.

Als je dit soort (wetenschappelijk onderbouwde) info interessant vindt trouwens, raad ik je de podcast van ‘Liefde voor een Moeder’ aan, daarin bespreekt Mildred alles over slaap bij jonge kindjes.

Versterking van de Ouder-Kind Band

Als je samen slaapt, stijgt niet alleen de oxytocineproductie bij je kind, maar ook bij jou. Dit "hechtingshormoon" speelt een cruciale rol bij het versterken van de band tussen ouder en kind. Die momenten van genegenheid en knuffels versterken die connectie tussen jou en je kleintje en dragen bij aan een liefdevolle en hechte ouder-kind relatie. Het zijn die kleine dingen die het verschil maken!

Bevordering van Gehechtheid op de Lange Termijn

Onderzoek heeft aangetoond dat een veilige hechting tussen ouder en kind op jonge leeftijd positieve effecten heeft op de lange termijn. Een goede hechting leidt tot meer zelfvertrouwen, het vermogen om gezonde relaties op te bouwen en een positievere kijk op de wereld. Door samen te slapen, bouw je een sterke basis voor een gezonde emotionele ontwikkeling en gehechtheid op de lange termijn.

Het Belang van Open Communicatie

Samenslapen biedt veel voordelen, maar het is belangrijk om open communicatie te hebben met je partner en andere gezinsleden. Niet iedereen voelt zich misschien comfortabel bij deze slaapregeling, en dat is oké. Praat erover en deel eventuele zorgen of bezwaren. Zo zorg je ervoor dat iedereen zich prettig voelt bij deze gezellige slaapgewoonte.

Conclusie

Samenslapen is niet alleen een gezellige slaapregeling, maar het heeft ook diepgaande emotionele voordelen voor zowel ouder als kind. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat samenslapen bijdraagt aan een veilige hechting, vertrouwen en een positief zelfbeeld bij je kleintje. Het creëert kostbare momenten van genegenheid en versterkt die unieke band tussen jou en je kind, wat op korte en lange termijn vruchten zal afwerpen. Dus waarom niet genieten van die knuffels en het gezelschap van je kleintje in dat gezellige familiebed? Het is een waardevolle kans om die hechte band te koesteren en te versterken, wat je kind zal helpen opgroeien tot een zelfverzekerd en liefdevol individu.

En als je bang bent dat je kind dan nooit in een eigen bed zal slapen: Uiteindelijk zullen er maar weinig 16 jarigen zijn die nog bij hun moeder in bed willen slapen, dus ooit komt je eigen rust en ruimte heus weer terug ;)


Reacties
Categorieën