Samen Slapen & FamilieBed
Jeanet Wolf
Samen Slapen & FamilieBed
07/24/2023
7 min
0

Samenslapen met Kinderen: Waarom wij een familiebed wilden

07/24/2023
7 min
0

Ik ben er helemaal weg van: Samen slapen met de jongens. Grappig genoeg slapen John en ik al ruim 10 jaar apart van elkaar. Omdat we beide heel andere ritmes hebben en ‘last’ hadden van elkaar tijdens naar bed gaan (verschillende tijden), opstaan (verschillende tijden) en veel woelen (ik), waardoor we minder goed slapen. Vanwege mijn chronisch vermoeidheid en fibromyalgie is het sowieso wenselijk om zo goed mogelijk te slapen, maar laten we wel zijn: Al ben je zo fit als maar zijn kan, goed slapen is een must voor iedereen qua gezondheid en energielevels.

We hebben onze eigen instop-rituelen waarbij John mij, no matter what, iedere avond instopt al 10 jaar lang. Laten we eens 20 keer instoppen in 10 jaar gemist hebben omdat 1 van ons op pad was, verder missen we geen enkele avond.

Ik zal later wel eens meer schrijven over apart slapen en waarom dat voor ons uitstekend werkt (en in onze ogen voor veel mensen een uitkomst kan zijn om veel fitter en meer verbonden door het leven te gaan).


Waarom wij begonnen met samenslapen met de kinderen

Toch slaap ik erg graag met onze 2 jongens samen. Al vanaf moment 1 voelde het niet kloppend om Jayson in een andere kamer te leggen. Hij sliep de eerste maanden in een co-sleeper naast me. Ik wilde hem het liefst bij me in bed maar durfde dat niet goed door bangmakende verhalen. Na enkele maanden toch m’n gevoel gevolgd en sindsdien slaapt hij bijna altijd bij 1 van ons 2 in bed. Hij heeft een fase gehad dat hij zijn eigen bed wilde (die stond dan achter mijn bed) maar nu wil hij juist weer erg graag samen in 1 bed.

Harvey slaapt vanaf dag 1 bij mij in bed. Omdat we toen nog een ‘gewoon’ tweepersoonsbed hadden kon Jayson er niet bij. Dat paste simpelweg niet. Ik wil de jongens niet naast elkaar vanwege gevaar dat Jayson op Harvey gaat liggen dus ik moet in het midden. Maar met Jayson aan de buitenkant was er een garantie dat hij eruit zou vallen vanwege ruimtegebrek.

De redenen waarom ik graag een familiebed wilde

Jayson sliep daarom bij John op de kamer, Harvey bij mij. Er waren echter twee redenen waarom ik graag een familiebed wilde: 1) Ik wil heel graag de beide jongens naast me. 2) Ik wil heel graag 1 nacht per week zonder iemand om me heen slapen zodat ik ononderbroken 10 uur kan slapen en op deze manier kunnen John en ik makkelijk ruilen voor die ene nacht per week (hij bij de boys, ik niet).

Nou oke vooruit; en een derde reden: Ik vind het gewoon vet, zo’n mega bed ;)

Daarom hebben we een familiebed/grondbed gemaakt. In de aankomende artikelenreeks vertel ik van alles over samenslapen, de hoe, de wat, praktische info en inzichten over de effecten ervan. Vandaag beginnen we met een mooie basis over samenslaap-tradities en enkele voordelen ervan.


Samenslapen, een fascinerend iets en 'ouderwets'

Samenslapen met kinderen is een fascinerend iets dat wordt gedaan in verschillende culturen wereldwijd. Van inheemse stammen tot Aziatische landen en moderne gezinnen in Nederland. Laten we ontdekken hoe samen slapen een mooie en gezonde slaaptraditie is die de band tussen ouders en kinderen versterkt.

Inheemse Tradities: Een Intieme Band door Samenslapen

Inheemse stammen slapen al eeuwen samen. In veel inheemse culturen delen ouders en kinderen een slaapruimte, waarbij ze samen in dezelfde kamer of zelfs in hetzelfde bed slapen. Dit creëert een gevoel van verbondenheid en veiligheid, en het is echt een prachtige manier om samen op te groeien.

De Aziatische Slaaptraditie: Familiebedden in Japan, India en Thailand

In Azië is samenslapen diepgeworteld in de cultuur, vooral in landen als Japan, India en Thailand. Hier is het gebruikelijk dat het hele gezin samen in één kamer slaapt en geniet van elkaars nabijheid. Speciale futons en matrassen worden 's nachts op de vloer gelegd om samen te slapen. Deze traditionele familiebedden zijn echt gezellig en bevorderen een sterke band binnen het gezin.

De Opkomst van Samenslapen in Nederland: Hoe Moderne Gezinnen het Omarmen

In Nederland zien we steeds meer moderne gezinnen die geïnteresseerd raken in samenslapen. Meestal de nog wat meer ‘vage types’ zoals ikzelf ;) die veelal ook houden van alternatief opvoeden, schapenvachten en een wollensok hier en daar. Haha, nee gekheid. Het is gewoon steeds populairder aan het worden onder een specifiek publiek, vanwege de bewezen grote voordelen voor zowel moeder (vaders wat minder) en kind.

Hoewel het misschien niet zo gebruikelijk is als in sommige andere culturen, ontdekken steeds meer gezinnen de voordelen van samenslapen. Sommige ouders kiezen ervoor om een familiebed te maken, terwijl anderen hun kinderen gewoon in hun bed laten kruipen wanneer ze dat willen. Het is inspirerend om te zien hoe elk gezin zijn eigen unieke manier van samenslapen vindt die voor hen werkt.

De Positieve Bewezen Effecten van Samenslapen

Naast de culturele aspecten van samenslapen zijn er ook talloze bewezen voordelen voor kinderen. Onderzoek toont aan dat samenslapen kan helpen bij het reguleren van de slaap van kinderen, hun stressniveaus verlagen en een sterk gevoel van veiligheid en verbondenheid bevorderen. Bovendien kan het de kans op wiegendood verminderen, mits ouders de veiligheidsrichtlijnen volgen. Over de voordelen en veilig samenslapen in andere artikelen meer verdieping.

Samenslapen met Kinderen: Een Universele Taal van Liefde

Samenslapen is niet alleen een culturele traditie, maar ook een universele taal van liefde en zorgzaamheid. Het stelt ouders in staat om hun kinderen nabijheid te laten voelen, dag en nacht. Zeker voor de jonkies van 1 jaar en jonger is dit iets heel belangrijks voor hun gevoel van diepgewortelde veiligheid. Het creëert een veilige omgeving waarin kinderen zich geborgen voelen en waarin de band tussen ouder en kind wordt versterkt. Samenslapen is echt een prachtige manier om het kostbare ouderschap te omarmen en te genieten van die bijzondere momenten samen.

Een ander – meer egoïstisch - voordeel van een familiebed

Naast de voordelen voor de opgroeiende kinderen vind ik er zelf ook een groot, meer egoïstisch ;), voordeel aanzitten. Namelijk dat ik mijn bed niet uit hoef ‘s nachts. Een enorme plus wat mij betreft.

Nu Harvey nog baby is (11 weken op moment van schrijven) word ik al wakker op het moment dat hij wat knorgeluidjes begint te maken. Er is nooit een moment in de nacht dat hij huilt en/of klaarwakker is. Op de enkele keren na dat hij een uur of 3 wakker was in de nacht en me enorm vrolijk zat aan te kijken (had van mij ook overdag gemogen ;) ).

Ik kan direct voeden (eerst was het borstvoeding, nu krijgt hij donorborstvoeding waarover je in dit artikel alles kunt lezen), terwijl ik nog half slaap en terwijl hij half slaapt. Waardoor de voedingsmomenten meestal maar enkele minuten duren waar we beide nog totaal relaxt zijn en warm liggen, gevolgd door weer een langer blok slaap. Daarnaast lijkt het me gewoon bijzonder irritant om in de nacht m’n bed uit te moeten. En ik wil er alles binnen mijn macht aan doen om Harvey niet onnodig te laten huilen en de stress van alleen-zijn laten ervaren.

Ook met Jayson, nu 2.3 jaar oud, is het erg fijn. Hij heeft de laatste weken wat vaker nachtmerries waardoor hij soms huilt in zijn slaap of huilend wakker wordt. Hij pakt dan half slapend mij of John vast, kruipt tegen ons aan, of wij kunnen een geruststellende hand op hem leggen. Waardoor hij snel tot rust komt en de geborgenheid direct kan opzoeken als hij dat duidelijk nodig heeft. Ook hier weer terwijl ikzelf half doorslaap.

Wat als je heel licht slaapt?

Zelf weet ik dat mijn lichaam de signalen van de jongens heel snel oppikt, ook als ik het niet hoor met mijn oren. Aanvoelen met mijn lijf en interne voelsprieten is genoeg. Omdat we altijd samen liggen zijn we erg op elkaar afgestemd. Daarom slaap ik met oordopjes in. Ik kan erop vertrouwen dat ik de jongens aanvoel wanneer het nodig is, zonder wakker te worden van iedere zucht en scheet. Zo voorkom ik dat ik onnodig vaak wakker word ‘voor niks’ en zelf goed kan slapen.

Herkenbaar?

Want als moeder herken je zeer waarschijnlijk dit scenario: Je kind zucht een keertje. Jij schiet klaarwakker omhoog. Haalt je tiet al uit je shirt. Zit helemaal klaar met dikke slaapogen om te voeden. En constateert dat je kind nog ligt te slapen. Jij kleedt je weer aan. Ligt net weer te doezelen. Om vervolgens 15 minuten later WEL een wakker en hongerig kind te hebben en je wederom je borsten eruit kunt halen.
Been there, done that. En dat soort momenten voorkom ik dus liever ;)

Als je het niks vindt, dan doe je het toch gewoon niet?

Het kan natuurlijk zijn dat je het heel vervelend vindt als er iemand in jouw energieveld ligt. Of misschien vind je het eng. Of wil je het gewoon niet, zonder echt aanwijsbare reden. Het is altijd zoeken naar dat wat het beste werkt voor jullie allemaal als gezin.

Er zijn partners die juist het bed voor henzelf willen. Wij lossen dat op door bijvoorbeeld ons instop-ritueel iedere avond en we hebben overdag altijd tenminste 1 uur maar vaak oplopend tot 3 uur echt samentijd met volle aandacht, zodat John en ik heel veel verbinden en samenzijn. Als dat niet kan vanwege werk bijvoorbeeld en de nacht het enige moment van samenzijn/nabijheid is, dan kan het ook een heel werkbare overweging te zijn om dat echt jullie moment te laten, zonder dat de kids ertussen liggen.

Kijk altijd naar het grotere geheel.

En zoals voor alles geldt: Als het je tof lijkt, probeer het. Vind je het daarna toch tien keer niks, dan stop je er weer mee. Maak het leven vooral niet onnodig zwaar en moeilijk. Als je weg A inslaat en het is een rotweg, dan draai je om en probeer je weg B.

Conclusie: Koesteren van de Verbondenheid van Samenslapen

Samenslapen met kinderen is een mooie en gezonde slaaptraditie die wordt beïnvloed door verschillende culturele tradities wereldwijd. Van inheemse stammen tot moderne gezinnen in Nederland, samenslapen creëert een intieme band tussen ouders en kinderen. Naast de emotionele voordelen zijn er ook talloze bewezen positieve effecten op de slaap en het welzijn van kinderen. Maar het is simpelweg niet passend voor iedereen en ook dat is helemaal prima. Samenslapen is een prachtige manier om onze kinderen te laten zien dat ze altijd geliefd en veilig zijn, dag en nacht. En bijkomend voordeel is dat we het bed niet uithoeven midden in de nacht ;)



Reacties
Categorieën