Vorig jaar deelde ik al over onze eerste onderzoekende stapjes binnen homeschooling. In dit artikel neem ik je mee, als leek in de homeschooling wereld. En als moeder die wel weet dat haar kinderen niet naar een reguliere school zullen gaan. Zie het als artikel waarin ik je help weer wat puzzelstukjes op de plaats te laten vallen. Maar weet wel dat dit geen artikel is met 'zo krijg je homeschooling voor elkaar'.
Of wij uiteindelijk voor homeschooling kiezen, ligt aan welke B3 scholen we hier in omstreken hebben. B3 scholen zijn privé scholen. Dat klinkt meteen heel groots en duur, maar dat valt in veel gevallen best mee. Je kunt B3 scholen beter zien als scholen die het anders doen.
Ik denk dat één van de redenen van homeschooling geven is dat er niet een school gevonden wordt die voldoet aan alle geloofsovertuigingen/levensvisies van de ouders. En er zijn dus heel veel ouders die in het verleden besloten 'ik kan dit thuis doen, maar ik kan hier ook een school van maken zodat meer kinderen mee kunnen op onze rijkere, bredere, meer alternatieve visie'. Zo ontstonden B3 scholen. Soms zijn ze geleid door ouders. Soms door (oud) leerkrachten. Soms door een heel groot team, soms door een paar mensen. Soms zijn ze al jaren succesvol, soms gaan ze na een jaar of enkele jaren failliet en stopt de school.
In onze zoektocht binnen de vraag 'gaan we voor homeschooling of een B3 school' heb ik ondertussen meerdere scholen bezocht. Ik ga vanwege privacy de namen niet noemen. Ik zal je wel meenemen in hoe ik de zoektocht startte.
In deze podcast neem ik je ook uitgebreid mee in onze overwegingen als het aankomt op de onderwijskeuze voor onze kinderen. Waar let je op? En waar baseer je nou uiteindelijk je keuze op?
Als je helemaal nieuw bent met B3 scholen en/of homeschooling
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar toen ik begon met de scholenzoektocht was ik overweldigd. Ik snapte er op alle vlakken nog niet echt wat van. Ik wist van homeschooling, maar niet hoe dat dan werkt en hoe je dat kunt starten. Ik wist van privé scholen maar had geen idee hoe je die zou kunnen vinden. En ik wist van meer alternatieve stromingen maar ook daarvan wist ik niet waar te beginnen.
Wat ik deed was het volgende:
Stap 1: Ik ging alvast verdiepen in Homeschooling.
Ik volgde een cursus bij Child of the Redwoods, waarin ik leerde hoe homeschooling geven eruit zou kunnen zien. Een super praktische cursus die me echt heel veel inzichten gaf. Ook keek ik heel veel video's op YouTube over homeschooling gevende (Amerikaanse) moeders. Ik verzamelde gewoon een beeld van wat homeschooling is.
Stap 2: Ik ging testen of ik homeschooling zelf wel kan en wil.
Het is namelijk nogal een commitment, de lerares gaan zijn van je kind. Degene zijn die verantwoordelijk is voor alle educatie. Dus wilde ik ontdekken of ik het a) leuk vind, b) kan. Ik ging wat curiccula samenstellen. Wat niet meer inhield dan het volgende. Ik verzamelde alle kennis die een kind moet hebben aan het eind van groep 3. Dat leek me wel behapbaar. Gemiddeld is een kind dan 6 jaar, Jayson was aan de start van mijn zoektocht 2 jaar.
Ik ging dus op onderzoek uit wat Jayson over 4 jaar zou moeten kunnen.
Ik ontdekte dit (bron) :
Lezen: Avi-E3, korte informatieve tekstjes
Schrijven: los of aan elkaar, nog geen hoofdletters
Stellen: korte (functionele) tekstjes, plezier in schrijven ontwikkelen
Spreken/luisteren: deelnemen aan gesprekken, meningen herkennen
Spelling: klankzuivere woorden
Woordenschat uitbreiden
Plus- en minsommen tot 20
Als na een tijdje de tekens + en – worden geïntroduceerd, ontstaan er echte sommen. Het rekenen speelt zich nog af onder de 10 en sommen worden voornamelijk opgelost door te tellen, eventueel met behulp van een rekenrek (telraam). In de tweede helft van groep 3 leert je kind ook sommen uit te rekenen boven de 10.
Tegen de zomervakantie kunnen de meeste groep 3-kinderen optelsommen en aftreksommen onder de 20 redelijk vlot uitrekenen. Sommetjes onder de 10 zijn echt gesneden koek, net als tellen in stapjes van 2, 5 of 10.
Tijdens de rekenlessen gaat je kind aan de slag met tellen (tot 100), splitsen (een getal in twee delen verdelen), verdubbelen en halveren. Ook meten, klokkijken (hele en halve uren) en rekenen met geld (euromunten van €1 en €2) komen aan de orde.
In groep 3 wordt veel tijd besteed aan automatiseren, dat de basis legt voor moeilijker rekenwerk in de hogere groepen. Door simpele rekensommen veel te oefenen wordt het uitrekenen een automatisme en leren de kinderen optellingen en aftrekkingen uit hun hoofd.
Daarnaast is er meer dan lezen, schrijven en rekenen. Ze leren ook veilig(er) deelnemen aan het verkeer en sociale vaardigheden.
Stap 3: Ik maakte een plannetje met onderwerpen die zouden helpen om dit te bereiken.
Niks officieels, meer een soort richtlijn voor mezelf. Stel ik zou voor homeschooling gaan, dan wist in in ieder geval wat we ongeveer tussen 4 en 6 jaar zouden kunnen oefenen om 'op gemiddeld schema' te liggen. Mij hielp dit om een eerlijk beeld te krijgen.
Weet ook dat stel je start met homeschooling, je op een latere leeftijd altijd je kind 'gewoon' naar school mag laten gaan. Andersom kan niet, als ze eenmaal ingeschreven zijn op een school mag je niet zonder goede reden (zoals emigratie) homeschooling gaan geven.
Stap 4: Ik ging op scholenbezoek.
Naast inzicht krijgen of ik het zou willen, kunnen en wat eigenlijk de vaardigheden en kennis zouden moeten zijn de eerste jaren, ging ik ook bij scholen langs.
Zo kwam ik in de wereld van B3 scholen. Eerst zocht ik op gewoon reguliere scholen in de buurt. Maar niets daarvan ligt in lijn met onze (geloofs)overtuigingen. Al zoekend ontdekte ik als ik bijvoorbeeld op google zocht naar 'spiritueel onderwijs' 'spirituele basisschool' 'sudbury onderwijs' 'buitenschool' 'natuurschool' 'natuur basisschool' en allerlei andere termen in die richting, ik veel soorten scholen ontdekte waar ik nog nooit van gehoord had.
Ik nam een ruime straal van in ons geval 30km. Dat is te veel van t goeie om echt de kids heen te sturen. Een half uur enkele reis, iedere dag, is geen doen voor zowel mezelf als de kids. Maar ik stond en sta oprecht open voor allerlei visies. Ik wil gewoon weten wat er allemaal mogelijk is waar ik nog geen weet van heb.
Ik mailde die scholen met een eerlijk verhaal. Dat we tot nu toe het meest neigen naar homeschooling, maar dat we graag komen kijken op hun school.
De scholen hebben vaak rondleidingsdagen of ik sprak af met de directrice om een rondleiding te krijgen.
Ik heb op moment van schrijven nog 2 afspraken staan, 1 school is te ver weg (half uur enkele reis) maar wil ik graag bekijken, een andere is hier dichterbij maar twijfel of dat aansluit bij wat we echt zoeken, hoewel dat er wel echt heel tof uit ziet: 4 uur per dag buitenzijn enzo, dat doen ze daar.
Stap 5: Ondertussen sprak ik met homeschooling moeders.
Ik wist nog steeds niks van het praktische. Hoe zorg je dat je homeschooling mag geven? Wat als de gemeente je mededeling dat je homeschooling gaat geven niet zomaar toestaat en er een heel onderzoek komt? Ik wilde graag weten wat er bij komt kijken.
Via de website van thuisonderwijs (en via deze blogs welke ik eerder schreef) vind je meerdere stappen op het homeschool proces op te tuigen.
Vervolgens heb je dus ook allerlei thuisonderwijs facebookgroepen, telegramgroepen en bijeenkomsten. Ik ben nog nergens bijgeweest, maar wat ik wel weet is dit: Als je echt voor homeschooling kiest, wil je je aanmelden bij een groep, en dan staan er heel veel thuisonderwijs ouders klaar om je te helpen in het proces. Je staat er nooit alleen voor.
Stap 6: Er zijn veel thuisonderwijs samenkomsten.
Er zijn groepjes van moeders die onderling samenkomen met de kids. Zodat als je wilt, kinderen iedere week (of meerdere keren per week) met elkaar samen dingen doen. Er wordt alles aan gedaan om het sociale aspect en het samenzijn met anderen volledig mogelijk te maken. Als er dan ook 1 ding is waar ik me geen zorgen om maak is dat wel het vraagstuk 'hoe leren je kinderen dan sociale skills' - in de thuisonderwijs wereld denk ik eerlijk gezegd dat zowel sociale skills, als overall life-skills veel ruimer aan bod komen dan in regulier onderwijs.
En nu?
Onze ontdekkingsreis gaat door. Jayson is nu 3,5 jaar oud, dus we hebben nog geen enkele haast. Ik blijf doorgaan met scholen bezoeken zodat ik een echt eerlijk beeld kan vormen van al het onderwijs hier in de buurt. En pas daarna, als ik alles dat hier in de buurt zit bekeken heb qua scholen, zullen we een definitieve keus maken.
Juist door me zo voor te bereiden, verdiepen en er in te duiken weet ik in ieder geval 1 ding zeker; Wat we ook kiezen, het zal een zeer overwogen keus zijn waarvan we beide, John en ik, weten dat we er echt volledig achter kunnen staan.