zwanger worden na miskraam
Conscious Conception & Pregnancy
Jeanet Wolf
Conscious Conception & Pregnancy
03/28/2025
4 min
0

Herstel en zwangerschapswens na miskraam

03/28/2025
4 min
0

Een miskraam meemaken is een intense ervaring, zowel fysiek als emotioneel. In dit artikel wil ik je meenemen in mijn eigen herstelproces na twee miskramen in 2024 en hoe ik me nu voorbereid op een bewuste, nieuwe zwangerschap. Mijn intentie is om steun, begrip en hoop te bieden aan vrouwen die in een soortgelijke situatie zitten. Want hoe bewust je je ook voorbereidt, soms loopt het leven anders dan je had gehoopt.


Mijn herstelproces na twee miskramen

In het begin van 2024 kreeg ik een miskraam, en kort daarna volgde een tweede. Het was een pittige periode waarin ik niet alleen emotioneel veel doormaakte, maar ook fysiek flinke uitdagingen had, zoals ziekte en ontstekingen in het kleine bekken. Daarom hebben we onze wens voor een derde kindje tijdelijk op pauze gezet om mijn lichaam en geest de tijd te geven om volledig te herstellen.


Wil je deze content liever kijken dan lezen? Dat kan! In onderstaande YouTube video deel ik alles uit deze blog:


Fysiek herstel: stap voor stap

Tijdens deze periode heb ik mijn lichaam zo goed mogelijk ondersteund. Ik sliep op aardingshoeslakens (deze gebruik ik), gebruik sindsdien deze aardingsmat op mijn bureau en zocht nog vaker dan ik al deed bewust de natuur op op blote voeten. Ook bezocht ik een natuurarts voor supplementen en nam veel rust. Intermittent fasting werd onderdeel van mijn routine, en ik zorgde extra goed voor mijn voeding: verse groentesapjes, smoothies en warme, voedzame maaltijden. Ik schreef eerder dit artikel over sapvasten om mijn lijf te helpen bij herstel en reset (los van miskramen). Daarnaast maakte ik zelfzorg een prioriteit met wekelijkse massages en mijn ochtendritueel met ceremoniële cacao, waarbij ik even bewust stil stond bij mijn herstel.


Voor vrouwen die ook fysiek herstellen van een miskraam: geef jezelf tijd. Je lichaam heeft rust en ondersteuning nodig. Misschien helpen gezonde voeding, beweging, rust en holistische hulpbronnen zoals ayurveda of aromatherapie jou ook om je herstel te ondersteunen.


Of je nu heel pril of al wat langer zwanger was; je lichaam was in volle voorbereiding op het doorlopen van een volledige zwangerschap en alles wat daarbij komt kijken. Geef jezelf en je lichaam de nodige rust en tijd om zich aan te passen aan de nieuwe situatie, waarin er (hoe verdrietig ook) op het moment geen sprake is van zwangerschap.


Emotioneel herstel: omgaan met twijfels en angsten

Na een miskraam komen er vaak veel twijfels en onzekerheden naar boven. Kan mijn lichaam dit wel? Hoe lang moeten we wachten? Wat als het weer misgaat? Dit zijn heel normale gevoelens, en het is belangrijk om ze er te laten zijn.

Wat mij hielp in dit proces:

  1. Je emoties zijn geldig – Verdriet, boosheid, schuldgevoelens: alles mag er zijn. Je hoeft niet ‘sterk’ te zijn of je gevoelens weg te stoppen.
  2. Zoek steun – Een miskraam kan een eenzaam gevoel geven. Deel je verhaal met iemand die je vertrouwt of zoek bewust vrouwen op die hetzelfde hebben meegemaakt. In mijn ervaring wordt er (hoe verdrietig het ook is dat zoveel vrouwen een miskraam meemaken) gelukkig steeds meer en open over miskramen gepraat, wat maakt dat je mogelijk 'sneller’ iemand kunt vinden met eenzelfde ervaring om er eens over te spreken.
  3. Neem de tijd die je nodig hebt – Rouwen en herstellen gaat in je eigen tempo. Er is geen deadline. Volg je eigen tijdlijn.
  4. Zelfzorg is essentieel – Massage, meditatie, tijd voor jezelf – wat jij nodig hebt, is belangrijk. Sta er maar eens bewust bij stil: wat heb ik nu nodig?
  5. Blijf communiceren met je partner – Een miskraam raakt jullie allebei. Voor ons hielp het om open te bespreken hoe we verder wilden en samen te kiezen voor minimaal drie maanden hersteltijd (wat achteraf veel langer bleek door diverse gezondheidsproblemen), zodat mijn lichaam en emoties weer in balans kwamen.

Zwanger na miskraam

Bewust opnieuw proberen: Conscious Conception na een miskraam

Nu ik weer in het proces van Conscious Conception zit, voelt het anders dan eerdere keren. Ik besef nog meer hoe kwetsbaar en bijzonder het proces van zwanger worden is. Voor vrouwen die opnieuw proberen na een miskraam kan deze bewuste benadering helpen om meer rust en vertrouwen te voelen. Het draait om luisteren naar je lichaam, je emoties serieus nemen en pas weer proberen als jij daar klaar voor bent.

Als je hier meer over wilt weten, kijk dan eens op mijn YouTube-kanaal voor video’s over Conscious Conception en Conscious Pregnancy of luister naar mijn podcast Relaxoholic Moeder. Daar deel ik meer inzichten en praktische handvatten.


Miskraam kan emotioneel en fysiek als zéér pijnlijk worden ervaren

Een miskraam is een van de moeilijkste ervaringen die je als vrouw kunt doormaken. Het is rauw, pijnlijk en het herstel kan tijd kosten. Maar weet dat je niet alleen bent. Met de juiste zorg en steun kun je weer hoop vinden. Neem de tijd die jij nodig hebt en wees lief voor jezelf.

De eerste 1000 dagen bewust starten? 

De Conscious Conception & Pregnancy Cursus is voor moeders die aan alles voelen dat de periode IN de buik al van cruciaal belang is voor het latere leven van onze kinderen. Krijg in 7 dagen de tools en inzichten voor de best mogelijke start voor jezelf als moeder en je kindje,

Je leest hier alles over deze waardevolle start van de eerste 1000 dagen.

bewust voorbereiden op zwangerschap

Reacties
Categorieën