Extra verdieping in mijn conscious conception voorbereiding

De afgelopen weken heb ik me weer extra verdiept in conscious conception en conscious pregnancy, om te zien welke dingen ik nog meer fijn vind om te doen tijdens dit proces. Vooral omdat we weer ‘actief gaan proberen’ voor baby 3.  

De weken voor het bewust er weer voor gaan wilde ik, net als voor zwangerschap 1 en zwangerschap 2, weer heel bewust fysiek, mentaal en spiritueel voorbereiden op weer zwanger worden. In dit artikel neem ik je mee hoe ik me nu voorbereid op conscious conception en hoe dat anders is dan de andere twee keren. 

In   eerdere blogs vertelde ik meer over de voorbereidingen op de vorige zwangerschappen. En in deze blog vertel ik je over de eerste miskraam die ik kreeg aan het begin van 2024. Helaas volgde een tweede miskraam, waar ik ook een blog over schreef. Een pittige nasleep volgde gekenmerkt door zeer ziek zijn. Uiteindelijk bleek dit veroorzaakt door ontstekingen in het kleine bekken. Na vele onderzoeken en focus op herstel herstelde mijn lichaam weer goed.

In die periode hebben we de weg naar baby 3 op pauze gezet, omdat ik te ziek was en omdat zo’n lichamelijke staat van zijn niet de basis is die we mee willen geven aan een derde.  Voor mij was herstellen focus nummer 1 en dat pakte ik – zoals je van me gewend bent ;) – serieus en fanatiek aan.  

Ik ging slapen op aardingshoeslakens, omdat aarding een groot effect heeft op gezondheid en herstel. Hoewel ik dagelijks, het hele jaar door, veel op blote voeten loop buiten en veel geaard ben, was het tijd voor een stapje erbij.  

Zelf ook geïnteresseerd in het belang van aarden? Dit is een heel mooie documentaire over aarding.

   


Ik ging naar de natuurarts waar we al jaren komen voor een algehele check-up en kreeg supplementen ter ondersteuning van m’n herstel en m’n hormonen. 

Ik ruste veel, deed een grote stap achteruit in werk, heb 2 maanden lang op mijn 2 werkdagen in de week maximaal halve dagen gewerkt zodat de andere helft van die dagen de focus lag op herstel (lees: op bed liggen).  

Ook pakte ik het intermittent fasting weer wat beter op, mijn normale ‘eating window’ is tussen 8 – 18 uur, waardoor ik automatisch 14 uur per 24 uur vast. Deze periode at ik tussen 10 – 16 uur zodat ik langer aan het vasten was tijdens de echte ziekperiode.  

Dit interview over fasting is echt super interessant, met mega veel handvatten (vooral voor vrouwen een must-see om zelf te implementeren en voor mannen van vrouwen een must-see om de vrouwelijke cyclus beter te begrijpen). 

En ik ging 2 maanden lang iedere dinsdagochtend naar een masseuse, inclusief allerlei stemmetjes in m’n hoofd ‘kost wel erg veel tijd’ ‘is veel gedoe’ ‘is wel erg decadent’. Maar ik wist dat het me extra zou ondersteunen. 

Allerlei dingen die ik zelf actief kon doen om mijn lijf te ondersteunen. Wat uiteindelijk leidde tot goed herstel en daarmee opnieuw een goede basis om voor baby 3 te gaan proberen. 

In deze podcast deel ik meer over hoe ik het herstel na twee miskramen heb aangepakt.


Mentale struggles door miskramen 

Door de 2 miskramen merkte ik wel veel twijfel. Of ik wel weer een eventuele tegenslag zou kunnen/willen dragen. Twijfel of het überhaupt wel zou gaan lukken om zwanger te raken. Twijfel of we niet misschien nog een jaar langer zouden moeten wachten zodat er veel meer rust was en Harvey meer zou doorslapen. Twijfels die ik heel serieus nam en waar ik echt mee de diepte in ging. Want zulke twijfels en onzekerheden zijn er niet zomaar. Een onderdeel van conscious conception (en conscious pregnancy) is de diepte in met dat wat er in je speelt. Als je daar meer handvatten in wilt kijk dan eens hier.  

 

Onder die onzekerheden merkte ik vooral dat er voor mij 2 behoeftes lagen. 

1: De behoefte om op werkvlak definitief een stap terug te doen en weer wat meer de flow-kant in te stappen. Niet mijn sterkste kant ;) hard rammen en beuken ligt me van nature goed, rustiger aandoen en meer op de flow van ondernemen meegaan vind ik erg leuk maar moeilijker. Omdat ik een overtuiging heb gebouwd vroeger dat ‘hardwerken leidt tot succes’. Ik weet en ken die overtuiging en kan dus heel bewust andere keuzes maken. Dat is waarom je jouw overtuigingen helder wilt hebben. Zodat je kunt kiezen wat echt je verlangen is, inplaats van gestuurd worden door je onderliggende patronen. 

Als je ondernemende moeder bent vind je mijn Imperium Podcast wellicht interessant.  

En als je zelf onderliggende patronen wilt doorbreken kijk dan eens in de University of Excellence podcast. 

 

2: Het conscious conception en pregnancy proces al volledig omarmen en meegaan op mijn behoeftes hierin. Ik merkte intern al heel erg behoefte om de babykleertjes helemaal compleet te maken (bijna alles van Harvey wordt hergebruikt maar een geboortepakje wilde ik al kopen bijvoorbeeld).  

Ik wilde al heel graag alle 9-maanden boekjes, beval boekjes en andere kneuterige sentimentele dingetjes in huis hebben. Daarop hield ik mezelf eerst steeds tegen. Want wat als het niet lukt met zwanger worden? Wat als het weer misgaat? Maar ik merkte dat ik juist heel graag de ruimte wilde nemen om het zwanger-willen-zijn en alles wat erbij komt kijken volledig te omarmen. En dus deed ik dat. 

 

Groen licht voor een volgende poging en een lange lijst met to-do’s 

Mijn lichaam was goed hersteld, ik had de nieuwverworven twijfels en onzekerheden eerlijk en zonder oordeel er laten zijn en doorbroken. En samen met John had ik meerdere gesprekken over wanneer we er weer voor wilden gaan. Of we het dan wilden timen qua ovulatie of juist iets losser wilden laten (dat laatste werd het in dit geval). En simpelweg gesprekken over ons gezin, onze wensen, twijfels, dingen die voor ons belangrijk zijn.  

In deze podcast aflevering uit 2020 hoor je hoe John en ik in voorbereiding op de eerste zwangerschap het Conscious Conception proces heel diepgaand aanpakten (dit was mijn meest intense en diepgaande voorbereiding van alle 3x). 

In deze aflevering van 2024 hoor je hoe ik het dit keer aanpakte. 


 

Waar ik ook behoefte aan had, merkte ik heel sterk, was voordat ik überhaupt zwanger was al inzicht hebben in alles wat ik zou willen afronden voor mijn verlof. Dus maakte ik een lijstje met alles dat er in m’n kop zat, zodat ik een to-do lijstje had.  

Op dat lijstje staat bijvoorbeeld welke spulletjes ik nog zou willen aanschaffen. Zoals het 9-maanden boekje, bevalboekje, kraamweek boekje, natuurlijk kraampakket, een nieuw verschoonkussenhoes, en enkele pyjama’s voor baby in kleine maat en het geboortepakje wilde ik al heel graag kopen. 

Een overzicht van wat ik voor- of tijdens de zwangerschap wil afronden. Zoals:

  • alle fotoboeken van de jongens up to date hebben, hun brabbels en uitspraken boekjes en 1-4 jaar boekjes met hoogtepunten bijwerken. Nu ben ik heel sentimenteel en daardoor secuur met zulk soort dingen, dus ik loop al ‘bij’, maar zette t toch op m’n lijstje ;). 
  • welke boeken ik zelf nog wilde lezen. Wat voor werk-dingen ik wil afronden voor ik met verlof zou gaan. Welke cursussen, meditaties en podcasts ik wil luisteren voor ik zwanger word of tijdens de zwangerschap.

  • een klusjes lijst. Deze aankomende derde zwangerschap is eentje zonder grote open eindjes. Voor Jayson geboren werd, hadden we een keuken- en badkamerverbouwing. Voor Harvey geboren werd hadden we een grote tuinverbouwing. Voor baby 3 komt staat er enkel op m’n lijstje dat ik wat kasten wil her-inrichten, ik mijn aromatherapie-lijstje zwangerschap-proof wil maken met goede diffuser-olietjes en olietjes die ik op m’n lijf kan smeren en de EHBO-doos aanvullen waar nodig. Dingen die in ongeveer 2 uur totaal wel geregeld zijn haha. 
  • het laatste lijstje is wat ik tijdens de zwangerschap wil inplannen, zoals een buikbeeldje laten maken, weer een fotoshoot doen in week 36 van de zwangerschap net als bij de jongens, donormelk regelen in de laatste weken en een kaars voor het doorbranden van de navelstreng plus een schaal voor de placenta (we doen weer een halve lotus geboorte, is het plan). 

Daarnaast heb ik nog allerlei dingetjes rondom mijn bevalplan, rondom wat ik dagelijks wil doen voor een gezonde zwangerschap etc. Ik zal binnenkort mijn hele lijst van voorbereidingen wel delen met je in een ander artikel.  In deze blog vind je vast mijn absolute baby must haves inclusief video van baby spullen die wij graag gebruiken.

 

Lijstjes zodat ik aan niks hoef te denken tijdens zwanger zijn 

De reden van al die lijstjes is zodat ik letterlijk nergens actief over na hoef te denken. Ik voelde nu al enorm de behoefte om de baby-uitzet compleet te maken, zelfs al voor ik zwanger ben. Open eindjes af te ronden en wat dingen qua werk uit te denken. Allemaal met als doel dat ik tijdens het zwanger zijn letterlijk niks ‘moet’. Dat is mijn grote wens voor zwangerschap nummer 3. Dat ik al een soort van verlof-gevoel heb vanaf het begin, dat ik 9 maanden super rustig kan doorlopen zonder maar iets te moeten (behalve uiteraard fulltime moeder zijn van de jongens ;) ). Dat lijkt me simpelweg heerlijk. En, als ik ondertussen helemaal gek word ervan kan ik altijd meer werk op me nemen haha. 

 

Fysieke, mentale, spirituele en emotionele voorbereiding

Er zijn een aantal praktische dingen die ik binnen de verschillende pijlers van conscious conception doorloop. Ik heb er een podcast over opgenomen waarin ik je concreet meeneem ik wat ik op ieder gebied doe ter voorbereiding. Fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel, relationeel en financieel. Het is eigenlijk een complete masterclass geworden over conscious pregnancy en conception. Mega waardevol als je hier alles over wilt weten! 

 

Ik heb ook een video-cursus voor je gemaakt om een Conscious Pregnancy te ervaren (met aanvullende lessen voor als je - net als ik - nog in de conscious conception fase zit).


En nu is het afwachten 

Ik merk, ondanks het goed stilstaan bij mijn onzekerheden na de miskramen, nog steeds een beetje spanning. Ik denk niet dat dat weggaat. 2 miskramen (of 1 of 3 of 5 of…) maakt gewoon enorme impact. Ik weet nu ook dat ik voor mijn miskramen wel rationeel kon proberen te begrijpen wat iemand doormaakte na een miskraam, maar nu na het zelf 2x te hebben meegemaakt weet ik dat je niet werkelijk bevat hoe het is om het mee te maken tenzij je het zelf hebt meegemaakt.  

Het voelt nu meer spannend en meer onzeker. En tegelijkertijd is dezelfde lichtheid, het plezier van voorbereiden, het geluksgevoel van nadenken over een hopelijk 3e baby, het samen met John er zo bewust mee bezig zijn ook volop aanwezig. Deze 3e baby en het hele proces dat er nu al aan vooraf is gegaan geeft nog zo veel meer verdiepende lagen. 

Deze keer gebruiken we geen ovulatie-sticks. Timen we niks. Meten we geen temperatuur. Ik weet wel ongeveer wanneer ik ovuleer maar de echte piek meten we dus niet. En ik merk dat ik dat heel erg fijn vind. Iedere bewuste poging opnieuw, zal een heel verbonden moment zijn. Maar wanneer het exact gebeurt en wanneer het gaat lukken, dat is veel minder ‘tastbaar’ nu. En dat voelt heel kloppend.  

Het volgende artikel ga ik heerlijk de diepte in over het materialistische stuk van zwanger zijn en een aankomend baby'tje. Welke kleertjes hebben we? Welke spulletjes zijn voor ons een must have? Wat ligt er in onze kasten? Waarom gebruiken we geen box en waarom lijkt het alsof we op een schapen-boerderij wonen met al dat wol overal? Dat en meer materialistische baby-spullen praat in het volgende artikel!