Een Introductie van Homeschooling: De Basisprincipes en Verschillende Leerstijlen
Welkom bij een avontuurlijke reis door de wereld van homeschooling!
In dit artikel ga ik je kennis laten maken met de basisprincipes van homeschooling en de verschillende leerstijlen die je kunt toepassen. Of je nu een nieuwsgierige ouder bent die overweegt om te gaan homeschoolen of gewoon meer wilt weten over deze alternatieve vorm van onderwijs, ik heb de weg van info zoeken bewandeld en deel het graag met je!
Mijn zoons gaan nog (lang) niet naar school (ze zijn van april 2021 en mei 2023) dus meer dan theorie heb ik nog niet voor je.
Gezien het feit dat ik zelf echt niet wist hoe/wat/waar te beginnen, en eindelijk alle info vond die ik zocht, wil ik het graag makkelijker maken voor mede-ouders die ook in de onderzoeksfase zitten! Daarom stapsgewijs in vele artikelen alles van A tot Z over (starten met) Homeschooling
Dus ga er lekker voor zitten en laat je inspireren!
Wat is homeschooling? - Niet je standaard onderwijsavontuur
Wat houdt homeschooling eigenlijk in? Het is zeker niet je standaard schooltje spelen dat je vroeger deed als kind ;), dat kan ik je wel vertellen! Het is een avontuurlijke reis waarbij ouders ervoor kiezen om hun kinderen zelf les te geven in plaats van ze naar die traditionele schoolbanken te sturen. Het geeft ons de vrijheid om het onderwijs af te stemmen op de individuele behoeften en interesses van onze kinderen. Geen vast stramien, geen saaie lesroosters. Gewoon een unieke en persoonlijke benadering van leren.
De basisprincipes van homeschooling - Flexibel, maatwerk en vrijheid
Bij homeschooling draait het allemaal om flexibiliteit, maatwerk en vrijheid. We hebben de touwtjes in handen en kunnen het lesprogramma volledig aanpassen aan de behoeften en leerstijlen van onze kinderen. Geen strikte regels of vaste structuur die ons in de weg zitten.
En ook niet onbelangrijk: Veel ruimte om spelenderwijs te leren. Kids leren tot hun 7e sowieso het beste op een spelende manier. Het is dan ook tegennatuurlijk en qua leren zeer inefficiënt om hen urenlang te laten zitten achter bureautjes.
We hebben toegang tot een scala aan leermiddelen en kunnen kiezen wat het beste werkt voor onze gezinnen. Van boeken en online cursussen tot educatieve spelletjes en interactieve activiteiten. In andere artikelen vertel ik je daar alles over.
En laten we de wereld niet vergeten, want die dient als ons uitgestrekte klaslokaal. Wie zegt dat leren standaard moet zijn?
Verschillende leerstijlen bij homeschooling - Kies jouw avontuur
Hier komt het leuke gedeelte: de verschillende leerstijlen die we kunnen omarmen bij homeschooling. Dus pak je rugzak en ga met me mee op ontdekkingstocht. Ik zal ze hier kort opsommen en in losse artikelen de stijlen verder uitlichten met meer diepgang.
Klassiek thuisonderwijs
Wie zei dat we alleen maar oude boeken en stoffige boeken moeten gebruiken? De Bosatlas, anyone?
Klassiek thuisonderwijs is een benadering waarbij de focus ligt op de studie van klassieke talen, literatuur en wiskunde en er meer het ‘standaard’ school format aangehouden wordt. Het is een terugkeer naar de fundamenten van het onderwijs, maar dan wel met een moderne twist.
Bij klassiek thuisonderwijs boots je eigenlijk de ‘gewone’ schoolomgeving na met een vast rooster/curriculum, maar dan ben jij als ouder de leraar en gaat je kind niet naar een school toe. Je richt het lesprogramma zo in dat het overeenkomt met een ‘gewone school’, maar passend binnen de behoeften van je kind(eren).
Montessori-onderwijs
Laat de kinderen het stuur overnemen! Montessori-onderwijs is gebaseerd op het idee dat kinderen zelfgestuurd moeten kunnen leren. Ze hebben de vrijheid om hun eigen tempo te bepalen en zelfstandig te werken met speciaal ontworpen leermaterialen. Het is een avontuur waarbij kinderen hun eigen pad kunnen bewandelen.
Unschooling
Tijd om het avontuur aan te gaan zonder vastomlijnde lesplannen! Unschooling draait om het volgen van de natuurlijke nieuwsgierigheid en interesses van onze kinderen. Geen lesroosters, geen leermateriaal, geen verplichte vakken. Het is een reis waarbij kinderen leren door middel van ervaringen, interactie en hun eigen onderzoek.
In verschillende artikelen over Unschooling gaan we hierover de diepte in de komende tijd.
Eclectisch onderwijs
Mix and match. Eclectisch onderwijs is een avontuurlijke benadering waarbij we verschillende leerstijlen en methoden combineren. We passen het curriculum aan op basis van de behoeften en voorkeuren van onze kinderen en onszelf. Het is een reis waarbij we het beste van verschillende werelden samenbrengen naar eigen inzicht.
De voordelen van homeschooling - Samen groeien en bloeien
Het is niet alleen maar regenbogen en eenhoorns, maar er zijn zeker wat gouden momenten te beleven. Hier zijn een paar voordelen die we kunnen ervaren tijdens ons homeschooling avontuur.
Een nauwere band met onze kinderen: Bij homeschooling kunnen we een diepgaande band opbouwen met onze kinderen. We begrijpen hun leerstijlen, behoeften en interesses als geen ander. Het is alsof we een speciale taal spreken die alleen wij begrijpen. Omdat ze zoveel persoonlijke begeleiding krijgen kun je ook snel zien of het tempo te hoog of te laag ligt, en kun je leren aanpassen op het kunnen van je kind. Een onmogelijkheid op reguliere scholen met vele leerlingen onder 1 leraar.
Flexibiliteit in het lesprogramma: Geen strikte regels en vaste roosters die ons in de weg zitten. We hebben de vrijheid om ons lesprogramma aan te passen aan onze behoeften. Een dagje vrij nemen om een interessant museum te bezoeken? Geen probleem! Het is ons avontuur, onze regels.
Sociale vaardigheden ontwikkelen: Nee, we zitten niet de hele dag opgesloten in ons eigen huis. En nee, ze worden niet sociaal gestoord als ze homeschooling krijgen ;).
Bij homeschooling hebben we de mogelijkheid om sociale vaardigheden te ontwikkelen door middel van buitenschoolse activiteiten, samenwerking met andere homeschoolers en deelname aan gemeenschapsactiviteiten. Onze kinderen zijn niet alleen slim, ze zijn ook nog eens sociaal vaardig. Dubbele winst!
Daarnaast is, in mijn ogen, de maatschappij de beste weerspiegeling voor…de maatschappij. In plaats van een klaslokaal met 25 leeftijdsgenoten en 1 leraar. Je leert het beste deelnemen aan de maatschappij door – juist – deel te nemen aan de maatschappij. Als je ’t mij vraagt dan.
Tips voor een succesvolle homeschooling ervaring - Je hebt dit in de pocket
Oké, nu gaan we serieus aan de slag. Hier zijn een paar waardevolle tips om jouw homeschooling avontuur tot een succes te maken.
Bepaal je doelen en creëer een flexibel lesprogramma dat past bij de behoeften en interesses van jouw kinderen. Het mooie van homeschooling is dat je de vrijheid hebt om het curriculum aan te passen aan wat het beste werkt voor jouw gezin.
Hier vind je een artikel over alle soorten onderwijs methoden die er zijn:
https://jeanetwolf.com/homeschooling-verschillende-onderwijsmethoden-en-leerstijlen-voor-en-nadelen/
Maak gebruik van diverse leermiddelen. Boeken, educatieve apps, online cursussen, interactieve spelletjes - er zijn zoveel mogelijkheden om het leren leuk en interessant te maken. Denk ook buiten de gebaande paden en gebruik de wereld om ons heen als jouw klaslokaal. Leerzaam én avontuurlijk!
In dit artikel vind je een stappenplan om te beginnen met Homeschooling & het vinden van Lesmateriaal: https://jeanetwolf.com/stap-voor-stap-hoe-te-beginnen-met-homeschooling-en-lesmateriaal-vinden/
Creëer een inspirerende leeromgeving in huis. Zorg ervoor dat jouw kinderen gemotiveerd worden en zich kunnen concentreren op hun taken. Richt een speciale plek in voor het studeren, met voldoende ruimte, licht en comfort. Maak het gezellig en inspirerend, zodat leren een plezierige ervaring wordt.
Betrek jouw kinderen bij het lesplanning proces. Laat ze hun interesses volgen en geef ze de ruimte om zelf hun leeravontuur vorm te geven. Dit stimuleert hun zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid, wat essentiële vaardigheden zijn voor hun toekomstige succes.
In dit artikel vind je een voorbeeld van dagindeling per Homeschooling Leerstijl:
https://jeanetwolf.com/voorbeelden-van-homeschool-dagen-met-verschillende-leerstijlen/
Stimuleer sociaal contact en samenwerking met andere homeschoolers. Sluit je aan bij lokale homeschooling gemeenschappen, organiseer gezamenlijke activiteiten, en maak gebruik van online platforms waar je in contact kunt komen met andere homeschooling families. Neem je kind(eren) mee op vrijwilligerswerk en zoek andere vormen van interactie met verschillende lagen van de samenleving. Het delen van ervaringen, het uitwisselen van tips en het samen ondernemen van avonturen zorgt voor een waardevolle ondersteuning.
Conclusie: Een avontuur vol groei en ontdekkingen
Homeschooling is een avontuurlijk pad vol groei, ontdekkingen en mooie herinneringen. Het geeft ons de mogelijkheid om onze kinderen een unieke en persoonlijke onderwijservaring te bieden. Met flexibiliteit, maatwerk en vrijheid kunnen we hen helpen hun volledige potentieel te bereiken. Dus, als je overweegt om te gaan homeschoolen, weet dat je niet alleen bent. Samen creëren we een wereld van leren, avontuur en eindeloze mogelijkheden. Geniet van deze reis en omarm de schoonheid van homeschooling!
Diepgaande vervolgartikelen over homeschooling
Als je hier klikt vind je alle artikelen over Homeschooling die op dit moment online staan op dit blog.
Er zullen vele artikelen volgen over homeschooling op dit blog. Denk aan de verschillende leerstijlen, Waar te beginnen, Hoe te combineren als je kinderen van uiteenlopende leeftijden hebt, Het sociale aspect toevoegen, Evaluatie en beoordeling bij homeschooling, Emotionele ondersteuning bij homeschooling, Rechten en wetgeving rondom homeschooling, Overgang naar hoger onderwijs, Kritiek en vooroordelen over homeschooling. Etcetera. Alles dat je wilt weten voor je de beslissing maakt of homeschooling wat voor jullie is. Je vindt ze allemaal onder de categorie ‘Homeschooling’ op dit blog.