Van natuurlijk kraampakket tot wollen kleding. Schapenvachten en heilwol. De schattigste babykleertjes koop ik hier en praktische spullen.
In dit artikel neem ik je graag mee in onze baby-spullen-verzameling ;). Onderaan het artikel vind je een video waarin ik je meeneem in de babyspullen-kamer.
Ondanks dat we binnen Conscious Pregnancy heel veel bezig zijn met 'ons zelf', onze patronen en overtuigingen, onze relatie, alles wat we wel en juist niet willen meegeven aan baby. Is ook het materialistische stuk echt een onderdeel.
Want natuurlijk doen we alles zo bewust als we kunnen qua voorbereiding. Maar hoe je het ook went of keert: Zwanger-zijn gaat gewoon samen met heerlijk kneuterig willen aanrommelen in babyspulletjes. De materialistische kant mag dan ook zeer zeker niet ontbreken!
Na 2 babies (nu al 1,5 en 3,5 jaar oud ;) ) hebben we veel ervaring met wat voor ons wel werkt en nodig is, en wat echt overbodig is.
Zo gebruiken we voor baby drie straks geen box, hebben we voor Harvey een zelf-schommelde wieg besteld wat een miskoop was. En deed ik bij Jayson (de eerste) geen enkele moeite om hem leuk te kleden (alles was van wol, en ik ging enkel voor 'beste kwaliteit voor teer babyhuidje) terwijl ik bij baby 3 nu al (zonder al zwanger te zijn zelfs ;) ) enkele mega schattige pakjes heb voor uberschattige Pinterest-waardige foto's tegen die tijd haha.
Dit zijn voor mij absolute must haves
Wij hebben vrijwel alles in de categorie 'alternatief en anders'. Een heel bewuste keus om enkel wollen kleding te gebruiken, samen te slapen in een groot bed en natuurlijke verzorgingsproducten te hebben.
Ik zal het opdelen in categorieën.
Kleding
Ik houd van praktisch. Bij Jayson keek ik vooral naar 'mooi', en had ik met name witte rompers. Die witte rompers waren in no time geel door alle poep. Dus met Harvey gebruikten we enkel grijs of bruin, ziet er ook voor een volgende baby wel net zo fris uit naderhand ;)
Ook de maten moeten praktisch zijn.
Ik heb bijvoorbeeld voor sokjes in de new born maat alle 3 paar sokken bruin (je hebt amper sokken nodig).
In 0-3 maanden zijn de sokken wit. 3-6 maanden zijn ze lichtbruin.
Omdat de maatjes alsnog erg veel op elkaar lijken vind ik het qua sorteren en 'snel kunnen vinden' wel erg handig als 1 maat in 1 kleur is.
Tip: Doe per maat sokken alles in 1 kleur, Dan weet je 'bruin = new born, wit = 3 maanden, etc. Scheelt heel veel uitzoekwerk steeds
Overslagrompers en jasjes vond ik in het begin gedoe om aan te krijgen. Maar toen ik het eenmaal doorkreeg was het echt handig. Je wilt zeker de eerste maanden zo weinig mogelijk kleding over het hoofdje van je new born doen, daar wordt echt niemand blij van namelijk.
Ik sla bij de meeste kleding 1 maat over.
Ik heb enkele setjes in maat 50, enkele in 50/56. In wol heb je daarna vaak 56/62. 62, 62/68, 68, etc. Verschilt per merk overigens.
Wat ik doe om onnodig veel kleding te voorkomen is maat 50 (voor als ze echt klein zijn, zoals Harvey in t begin was, hoewel hij 3700 gram was maar toch). 50/56 hebben we meerdere setjes van. En daarna springen we naar 56/62, daarna 62/68 etc. Wat betekent dat er altijd een periode is dat kleding net nog (veel) te groot is. Toch past het altijd prima, hoewel je dan even een mouw of broekspijp om moet slaan. En het bespaart echt veel kleding.
Tip: Sla een maat over tussen de kleding, het past dan alsnog wel en je bespaart op onnodig veel kleding
Na 2 babies heb ik de 3-6-regel in het leven geroepen.
Dat hadden we met Harvey al trouwens, omdat we na Jayson enige ervaring hadden met hoe weinig je nodig hebt.
3 stuks: Sokjes, overslag shirt met lange mouwen, ondershirt met korte of lange mouwen, broekjes, mutsjes, spenen, pymama's/onesies.
6 stuks: rompers en hydrofiele doeken.
In iedere maat hebben we maar 3 setjes boven-kleding en hebben we altijd 6 rompers.
In onze ervaring verkleden we de babies namelijk weinig. Als ze poepen is de romper vies (daar wil je er echt 6 van hebben per maat). Als ze spugen is vaak onesie of bovenshirt vies. Broek gebeurt zeer zelden wat mee.
Tip: Hanteer de 3-6 regel in babykleding
Fotoshoot-waardige kleding
Voor baby 3 heb ik mijn 'alleen praktisch'-regel doorbroken. Ik heb namelijk ook 3 pakjes die niet praktisch zijn (eentje is een trui om over het hoofd aan te doen bij 0-3 maanden leeftijd bijvoorbeeld) en de andere 2 zijn simpelweg 'extra', maar overbodig (extra omdat ik al genoeg kleding heb).
Toch wil ik heel graag bij baby 3 wat meer moeite doen voor 'leuke' pakjes en heb ik enorm schattige setjes besteld bij Lillemoon (tip!)
Hoewel we dat bij Jayson en Harvey niet deden, en ik ook blij ben dat ik me daar toen niet mee bezig hield (er is al genoeg om je mee bezig te houden als je voor t eerst een baby hebt ;) ). Kijk ik er nu naar uit om met baby 3 juist wat meer moeite te doen in pakjes. Voel me sentimenteler deze ronde als het gaat om 'schattige babyfoto-momenten' hebben ofzo haha.
Wol, alles is van wol
Of het nu gaat om de kleding van de kinderen of mijzelf: De eerste 40 dagen na de bevalling woon in in wol, ik draag niks anders dan wollen kleding. Jayson droeg zijn eerste half jaar altijd wollen rompers en meestal wollen bovenkleding. Harvey heeft zijn eerste hele levensjaar niets anders gedragen dan wol, zowel onder- als bovenkleding. Ook baby 3 zal enkel wol dragen in ieder geval de eerste 6 maanden. Ik denk niet meer het eerste hele jaar, want de ervaring bij Harvey is dat toen hij ging kruipen, de wollen broekjes enorm snel kapot gingen.
Wol is vele malen duurder dan gewone kleding. De kwaliteit is veel hoger, de temperatuur-regulatie echt fantastisch. Maar de prijs ook letterlijk 2-4x zo hoog, soms zelfs meer.
Het voordeel is dat het heel weinig gewassen hoeft te worden, wij het bij meerdere babies gebruikten, we het financieel probleemloos kunnen dragen (je wilt geen geldstress gaan krijgen omdat je perse wol wilt, niet-wol dragen is altijd beter dan wel-gezinsstress-door-geld in je huis hebben) en ik het echt enorm belangrijk vind dat het de meest fijne stof is op die kleine lichaampjes.
Tip: Draag wol, zelf en je baby, dat is het allerfijste in die eerste kwetsbare weken na de bevalling.
Slaap spullen
We trekken de schapenboerderij door in de slaapkamer hoor ;) Zeker de eerste maanden slapen de babies bij ons op een schapenvacht. Ook als het zomer is, de vacht ademt lekker en bij ons worden ze er niet warm of zweterig door.
Zelf heb ik ook wollen beddengoed, een linnen-wollen deken, schapenvacht kussens. Alles wol en schapenvacht. Ik besef me ook wel dat dat overdreven kan lijken ;) . Ik vind echt niks lekkerder dan, zeker op een frissere nacht, helemaal tussen al het wol nestelen.
Ander fijn ding van een baby op een schapenvacht laten slapen is dat het een heel eigen geur heeft. Zo'n vachtje sleep je makkelijk mee naar hotels enzo waardoor slapen op andere plekken ook makkelijker kan zijn, omdat ze hun eigen vertrouwde geur altijd onder zich hebben liggen.
(Wollen - hoe kan het ook anders) Pyjama en slaapzak. Zeker Harvey bewoog al vroeg heel veel in de nacht. Iedere keer werd hij wakker van zijn dekentje dat gek zat. Dus haalden we het dekentje volledig weg en deden we heb een goed temperatuur-regulerende pyjama aan en als t koud is daarover een heel fijne wollen slaapzak. Hij kan rollen naar hartelust, zonder dat iedereen daar steeds wakker van wordt.
Numsy - HET witte ruis apparaatje dat wij goud vinden. We hebben er 4 geprobeerd en allemaal echt heel prima. Maar deze Numsy is qua geluidsterkte heel gevarieerd af te stemmen, heeft een handig klein rood lichtje zodat voeden 's nachts kan zonder dat er lichtjes aan moeten en heeft veel variatie in geluiden.
Tip: Gebruik de Numsy als witte ruis apparaatje
Lichaamsverzorging
Wellicht zijn we hier de enige in en is het iets vies, ik heb geen idee haha. Maar voor ons werkt het: Onze babies hebben we het eerste jaar niet met zeep en shampoo gewassen. Een heel bewuste keus. Alles wordt via de huid opgenomen, en er zit zo enorm veel rommel in zeepjes en shampoos. Natuurlijk kun je hele troepvrije varianten gebruiken, en dat is zeker een dikke aanrader. Maar shampoo en zeep waren voor ons overbodig. Vanzelfsprekend douchten en badderden ze wel. Maar het enige dat we dan gebruikten was bijvoorbeeld heet water getrokken met rozenblaadjes (eigenlijk gewoon thee maken van rozenblaadjes) of kamilleblaadjes etc. En met dat bloemen-water dat dan eerst afgekoeld moest zijn, wasten we hun haren.
Tip: Gebruik het eerste jaar geen shampoo en zeep, maak eenvoudig bloemen-water om je baby mee te wassen.
Mijn recept was heel simpel:
Zo'n 5 gram blaadjes (rozen, kamille, goudsbloem, allemaal gedroogd en bijvoorbeeld te bestellen bij Pit & Pit en Holland & Barret en gelijke winkels), trekken in water, meestal zo'n 500ml. Liet ik 10 minuten trekken (ik deed de blaadjes in een thee-zeefje). En daarna het water laten afkoelen (of je maakt 250ml heet water, trekt de thee en voegt 250 ml koud water toe). En daarmee haren en lichaam wassen.
Rode billen zalfjes en billenzeep
Voor schone billen gebruiken we, nu nog steeds, Weleda baby reinigingsmelk.
Als de jongens enorme rode uitslag hebben, wat Jayson heel vaak had, Harvey enkel een dag als er nieuwe tanden doorkwamen, hielp er maar 1 ding echt: Vaseline (lees even verder, ik heb ondertussen een beter alternatief*). Dat wordt altijd afgeraden maar mijn theorie is als volgt: Ze badderen in hun eigen urine door de luiers. Als ik de billen heel schoon maak, vaseline erop smeer en het 'dicht plamuur' daarmee, trekt er weinig tot geen urine in de plekjes. Bij ons is dit letterlijk het enige dat na 1 ronde zalf de oplossing is. Ondanks al het 'tegen-advies'. *We zijn uiteindelijk overgestapt op de veel fijnere, volledig natuurlijke variant: Wolvet. Dit is die wij gebruiken. Het is iets plakkeriger dan vaseline, maar toen ik erachter kwam hoe enorme troep vaseline is, neem ik dat plakkerige voor lief ;)
We hebben ook heel veel geprobeerd van Sudocrem (geen fan van vanwege de vele, veeele, ingrediënten), Young Living en Weleda zalfjes. Alles helpt een beetje. Maar niks werkt als wolvet ;).
Alleen op deze uitzonderingsmomenten met echt erge uitslag deden we wolvet, als ik het echt 'dicht' wil hebben op sommige momenten.
En wat ik merkte: Als de billen echt enorm rood en ook heet zijn, moet ik het er juist niet op doen. Dan kan de warmte niet weg en wordt het enkel erger. In die gevallen koel ik het eerst met bijvoorbeeld Aloe Vera zalf. En als de hitte weg is, doe ik wolvet om het te laten helen.
Verder gebruiken we enkel basis olie als Amandel olie, jojoba olie, castor olie + een klein beetje essential oils erin. Ook bij zere plekjes of zere buikjes doen we vaak kamille olie bijvoorbeeld.
Wolvlies + Olie
Als je op wolvlies, een heel stevig stuk wol, een beetje kamille olie doet, en dat op jouw buik legt in de kraamweek, of op een babybuikje dat krampjes heeft, heb je een heel fijne, rustgevende manier van pijnbestrijding.
Natuurlijk kraam pakket
Als je heel erg into meer alternatieve en natuurlijke producten bent, zoek dan ook eens op 'natuurlijk kraampakket'. Daar vind je onder andere het soort dingen, zalfjes en producten die ik hier benoemd heb. Ook zit daar een cord ring in om de navelstreng af te klemmen, fijne yoni-steam kruiden, theetjes om je herstel post partum te ondersteunen en andere handigheidjes.
Er zijn ook genoeg niet-must-haves.
Hieronder deel ik een aantal dingen die wij niet opnieuw zouden gebruiken.
Schoenen
Schoenen heb je niet nodig tot ze gaan lopen. En zelfs dan nog niet direct. Onze jongens liepen de eerste maanden vooral op blote voeten en als we op stap gingen kregen ze sloffen aan. Blote voeten helpt om de coördinatie te oefenen en maakt leren lopen veel makkelijker.
Zelf wiegend bedje
Echt onnodig: Een zelfwiegend bedje. We hebben het 3 misschien 4x enkele uren gebruikt. Maar ik vond het er een beetje eng uitzien, dat constante geswing. En ik had Harvey liever bij me in bed. Dus vanaf moment 1 deden we aan samenslapen in een groot bed. Hij zijn eigen slaap-spulletjes en dekentjes en ik. Alles over veilig samen slapen lees je hier in een artikel dat ik er over schreef.
Box
Oke dit is zeer zeker niet perse een niet-must-have. Met Jayson gebruikten we hem veel en met Harvey gebruikte John hem als hij met Harvey was. Ikzelf gebruikte de box met Harvey de eerste weken maar al vrij snel stopte ik daarmee. Vanuit de Montessori opvoeding wil je juist je kind van jongs af aan zo veel mogelijk 'op de grond' (op een deken o.i.d.) leggen. Zodat ze meer 'in' het leven meegaan, sneller uitgenodigd worden om te bewegen en zeker zodra ze gaan rollen dat naar hartelust kunnen oefenen.
Bij baby 3 verwacht ik niet dat de box naar beneden komt. Hoewel ik me wel kan voorstellen dat John het daar niet direct mee eens is, dus wat dat uiteindelijk wordt qua middenweg zien we tegen die tijd haha.
Ik neem je mee in al onze spullen (Video)
In mijn Conscious Conception & Pregnancy cursus deel ik onder andere een video waarin in de deelnemers meeneem in onze babyspullen. Die deel ik hieronder met je. Als je het leuk vindt kun je mee op tour in onze baby-spullen.
Daarin laat ik je ook zien welke invulboekjes in heb, wat we gebruiken aan dekentjes, en hoe alle kneuterige superschattige babypakjes eruit zien.
Tijd voor de volgende stap en nog veel meer verdieping? Neem een kijkje bij mijn Conscious Pregnancy Cursus!
De Conscious Conception & Pregnancy Cursus is voor moeders die aan alles voelen dat de periode IN de buik al van cruciaal belang is voor het latere leven van onze kinderen. Krijg in 7 dagen de tools en inzichten voor een Bewuste Zwangerschap waarmee je de best mogelijke start voor jezelf als moeder en je kindje creëert.
Je leest hier alles over deze waardevolle cursus
voor een vliegende start voor je kindje én jezelf als moeder.